Шановні друзі!

Час від часу виникають дискусії який мед краще: рідкий чи кристалізований. Одразу скажемо — кристалізація є нормальним процесом, якщо виробництво та зберігання меду відбувається без порушень. Чистий мед в герметичних сотах, що зберігається у вуликах за температури 25-30 градусів Цельсія, завжди рідкий. Після збору меду під впливом сукупності певних факторів раніше чи пізніше починається кристалізація.

Перехід меду з рідкого стану в твердий неминучий, але при цих змінах в ньому не відбувається значущих хімічних перетворень. Іншими словами, кристалізація анітрохи не применшує корисності (як і шкідливості) цього продукту.

Всі види меду кристалізуються: одні – протягом тижня після відкачування, інші – через два місяці. Тому якщо ви бачите рідкий мед пізньої осені, це повинно наштовхнути вас на підозру, що це або фальсифікат, або мед повторно розігрівали. Швидкість процесу залежить від кількісного співвідношення глюкози, фруктози і води: мед з високим вмістом фруктози кристалізується повільніше.

Отже, перша причина кристалізації меду - його хімічний склад. Але на швидкість процесу впливає не лише співвідношення сахаридів, а й інші фактори:

  • Кількість води (натуральний мед може містити від 16 до 21% води). Якщо її багато, кристали утворюються повільніше і навпаки.
  • Температура повітря. Найактивніше процес кристалізації відбувається за температури, близької до 15 градусів Цельсія.
  • Стан спокою. При перемішуванні меду відбувається руйнування кристалів глюкози і осідання відбувається повільніше. Промислове виробництво меду часто включає фільтрацію меду - таким чином руйнуються центри кристалізації, що також сповільнює процес кристалізації.

Основний висновок у тому, що кристалізованого меду боятися не слід, адже це один з його природних станів, який жодним чином не впливає на якість меду, його поживність, вміст мінералів, вітамінів та інших корисних речовин.