Який мед краще: свіжий чи вистояний?

Дуже багато людей при купівлі надають перевагу
рідкому меду, який щойно був викачаний із бджолиних сот, гарно тягнеться та
складається в своєрідну «медову гірку» при переливанні.
Беззаперечно, що свіжовикачаний мед виглядає набагато привабливіше за минулорічний мед, і для багатьох він здається значно смачнішим та кориснішим ніж мед, зібраний в попередніх роках, однак хочемо повідомити, що порівнюючи корисні властивості «свіжого» меду та меду, який вже «відстоявся» (при умові дотримання всіх правил його зберігання) перевага буде на боці останнього.
Так,
саме витриманий мед, як і витримане вино набуває особливої цінності, оскільки в
ньому пройшли процеси ферментації, які тривають від 8-9 місяців до 3-х років і
такий мед має здатність для кращого засвоювання людським організмом.
Здорові
люди мабуть не відчують різницю між «свіжим» та «вистояним» медом, однак ті, у
кого ослаблені органи шлунково-кишечного тракту здебільшого відчувають різницю,
оскільки ферментований мед значно слабкіше подразнює слизову оболонку
кишківника, легше засвоюється та дає менше навантаження на підшлункову залозу.
Окрім
того ризик виникнення алергічних реакцій при вживанні вистояного меду значно
нижчий, ніж при вживанні меду, який тільки що відкачаний із вулика.
Ми
вже раніше згадували у своїх статтях, що якісний мед здатний зберігатися дуже
довго не втрачаючи своїх корисних та поживних властивостей, але у східній
медицині цінується саме мед, який зберігається від року і більше, оскільки
вважається що такий мед має більшу кількість корисних властивостей ніж щойно
відкачаний.
Який мед вживати вирішувати, звичайно, вам, однак вважаємо, що ця інформація для багатьох буде корисною, а для тих у кого після вживання мед виникають небажані реакції - вкрай важливою!!!