Як правильно вживати мед?

Ви є тут

Отже, Ви вже знаєте, наскільки корисний і цілющий натуральний мед. Напевно, кожен має свій улюблений рецепт чи спосіб його вживати. Звичайно, і ми полюбляємо мед і рекомендуємо смакувати його регулярно. Проте, як правильно його вживати, щоб не завдати шкоди своєму організму? Ми хочемо поділитися з Вами основними правилами, що допоможуть отримати максимальну користь від цілющого продукту.

Отже, кілька основних порад:

Мед не можна нагрівати

Дуже важливо знати, що мед є чутливим до зміни температури. При нагріванні понад 40 °С мед втрачає всі свої корисні властивості. Якщо ж нагріти мед понад 60 °С, в ньому утворюється небезпечний канцероген — оксиметилфурфурол.

Отже, якщо Ви полюбляєте чай з медом, ніколи не додавайте мед при запарюванні. Почекайте, поки напій трохи охолоне, а тоді додайте меду.

Оптимальна доза меду на день

Мед – солодкі ліки, проте все-таки варто вживати його у розумних кількостях. При вживанні надмірної  кількості мед може негативно позначитися на стані нервової системи. Для дорослої людини нормою вважається 150 грам на день, для дітей цю дозу варто зменшити втричі (30-50 г/день)

 Найкраще засвоюється

Найкраще мед засвоюється без будь-яких додатків або розчинений з водою. Мед можна розсмоктувати перед їжею хвилин за 15-20, оскільки таким чином він швидше потрапляє в кров. Найкраще засвоюється мед за півтори-дві години до вживання їжі або через три години після. Також можна розбавляти мед у прохолодній воді і пити маленькими ковточками. Медовий напій перед сніданком підвищує метаболізм і поліпшує травлення.

 Мед солодший, ніж цукор

Якщо змінювати медом цукор, варто пам`ятати, що мед майже вдвічі солодший, ніж цукор. Врахуйте цю властивість і беріть наполовину меншу порцію меду, ніж зазначено  цукру у рецепті.

 Зацукрений чи кристалізований мед

Мед має властивість кристалізуватися з часом (ще кажуть цукритися) – це його природна властивість. Не варто сумніватися в якості меду, якщо він загустів – навпаки, це свідчить про його натуральність. Якщо вам потрібен мед рідкої консистенції, його можна розтопити, помірно розігріваючи на водяній бані, чи розвести в теплій воді.  Працювати з кристалізованим медом буде легше, якщо занурити ложку, якою будете його набирати, в гарячу воду. Тоді мед можна легко зачерпнути, і він, як масло, скочуватиметься з неї.

Важливо не перегріти мед, як уже згадувалося вище. При температурі понад 40 градусів жодної користі з меду Ви не отримаєте.

Уважно при підвищеній температурі тіла

Мед має властивість підвищувати температуру тіла. Тому варто утриматися від вживання меду при високій температурі (понад 38 °С) та звернутися до лікаря по відповідні жарознижувальні засоби. 

Дотримуйтеся цих кількох основних правил та смакуйте медом на здоров`я!