Властивості меду

Ви є тут

Здається ні для кого не буде новиною, що мед – це не лише надзвичайно смачно, а ще й корисно для здоров`я. Проте не всім відомо про безліч корисних і лікувальних властивостей меду.
 
Мед містить у своєму складі  фруктозу і глюкозу, а також значну кількість корисних мінералів: магній, залізо, калій, кальцій, натрій, хлор та сірку. Крім того, мед ще насичений вітамінами В1,В2,В3,В5,В6,Вс,Е,К,С і каротин. Важливо зазначити, що концентрація корисних речовин у меді безпосередньо залежить від якості пилку і нектару. Корисні властивості зберігає лише той мед, який не пройшов технологічної обробки і не містить жодних сторонніх домішок. Отже, усі корисні властивості меду зберігаються лише в сирому меді, тобто в натуральному продукті.

 Детальніше про корисні властивості меду

  • Мед має заспокійливі властивості. Лише одна склянка теплої води з медом зніме втому і допоможе легко заснути.
  • Мед – відмінний пробіотик. Він покращує травлення і відновлює корисну мікрофлору організму, оскільки містить понад шість видів лактобацил і чотири види біфідобактерій.
  • Ферменти, що входять до складу меду, стимулюють процеси травлення та покращують обмін речовин. Білки, що містяться в меді, беруть участь в утворенні гормонів. Мінеральні речовини, присутні в цьому продукті, регулюють діяльність нервової системи, тканинне дихання, кровотворення.
  • Мед підвищує тонус та енергетичний рівень, надає людині сил. Завдяки наявності в меді ергогенного компонента, або так званого елементу підвищення працездатності, збільшується результативність спортивних занять. Недарма на час олімпійських ігор учасники дотримуються  суворої дієти, в яку входить багато натурального меду.
  • Кислотно-лужний рівень меду становить від 3,2 до 4,5 рН, що дозволяє нормалізувати кислотно-лужний баланс в організмі. А також мед не викликає бродіння у шлунку, тому його рекомендують їсти для зменшення кислотного розладу.
  • Вживання меду сприяє поліпшенню обміну речовин, що, своєю чергою, впливає на стабілізацію маси тіла, поліпшення сну, працездатності, зниження нервової збудливості, больових відчуттів. 
  • Мед – незамінне джерело природних цукрів (фруктози, глюкози та ін.), він легко засвоюється. З усіх харчових продуктів тільки мед засвоюється нашим організмом на 100%. Мед додає нам життєвої сили, бо організм засвоює його без зусиль.
  • Мед підвищує імунітет та активує захисні сили організму. Багатий антиоксидантами, цей продукт допомагає організму впоратися з різними хворобами.
  • Мед – чудовий засіб для загоєння різноманітних ран та порізів. Мед активізує фагоцитоз і лімфоток, підвищує процеси регенерації при місцевій дії на поверхню рани.
  • Мед пом'якшує шкіру, усуває сухість і лущення, підвищує тонус шкіри, завдяки чому мед часто використовують у косметичних цілях.

Це далеко не весь перелік корисних і лікувальних властивостей меду. Мед також набуває тих чи інших цілющих властивостей залежно від того, з яких рослин зібраний нектар.

Застереження до вживання меду

Незважаючи на всі перелічені лікувальні властивості, застосування меду має також і протипокази.

  • Важливо знати, що мед може бути дуже сильним алергеном, а отже, одними з найважливіших протипоказань є індивідуальна чутливість до меду і харчова алергія на продукти бджільництва. Людям, які мають схильність до алергії, слід вживати мед у мінімальних кількостях, а  перед його вживанням необхідно проконсультуватися з лікарем. 
  • При цукровому діабеті вживати мед потрібно з великою обережністю, попередньо обов`язково варто проконсультуватися з лікарем-ендокринологом.
  • Мед не рекомендовано давати дітям до 2-х років, щоб уникнути можливих алергічних реакцій. Мед також містить велику кількість поживних речовин,  мікроелементів та ферментів, які травна система дітей в такому віці ще не здатна засвоїти.