Чи справді мед кращий за цукор?

Ви є тут

Якщо зазирнути до будь-якої кухні, всюди ми побачимо продукти першої необхідності: сіль, цукор та перець. Ми часто вживаємо цукор до ранкової кави чи чаю, вівсянки чи будь-яких інших солодких страв. Цукор чудово підсолоджує продукти та дає нам потрібну кількість глюкози. Проте існує значно поживніший аналог - мед, що має такі ж солодкі властивості, а також і додаткові переваги для здоров'я.
 
Всі знають про користь меду, його лікувальні властивості. Водночас, багато людей говорять, що цукор є шкідливим для здоров'я. Чи дійсно це правда? Чи справді мед кращий за цукор? Ось кілька загальних фактів, що допоможуть нам знайти відповіді на ці запитання. 

Вітаміни та Мінерали

Під час обробки цукор втрачає велику частину своїх корисних елементів. Перед обробкою цукор містить здорові органічні кислоти, білки, вітаміни і ферменти, але складний процес обробки зазвичай вимиває всі корисні елементи. Виробництво цукру-піску складається із наступних операцій: очистка його від домішок (землі, піску), різка коренів в стружку і одержання дифузного соку; очищення від нецукрів за допомогою вапна з додатковим очищенням за допомогою діоксиду вуглецю, згущення соку випаровуванням до густини сиропу; виділення сахарози з сиропу шляхом кристалізації, відокремлення цукру-піску від міжкристального розчину, сушка і пакування його в тару.
 
Натомість натуральний мед не підлягає жодній хімічній чи тепловій обробці. Мед - це продукти природи, що містить вітаміни, мінерали та амінокислоти.
 
                      

Поживна цінність

В одній столовій ложці меду 64 кілокалорій, а в цукрі - 46 ккал в столовій ложці. Хоча мед може мати більше калорій, насправді його використовують у меншій кількості, оскільки мед солодший, ніж столовий цукор. Крім того, калорії, що містить мед мають також значну поживну та енергетичну цінність для організму, оскільки містять корисні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які використовуються для травлення та імунної системи. Натомість цукор містить так звані «порожні калорії».
 

 

Переваги для травлення

Столовий цукор – це сахароза, яка складається з двох молекул, з'єднаних між собою. Коли ми споживаємо цукор наш шлунок повинен використовувати свої власні ферменти для розділення молекул, перш ніж ми зможемо використовувати спожиту енергію. На противагу цукру, мед має іншу структуру: бджоли додали особливий фермент в нектар, який ділить сахарозу на глюкозу і фруктозу - два простих цукри, які наш організм може поглинати безпосередньо без жодних додаткових ферментів. 

З переваг меду над цукром, можна також вважати рівень Глікемічного Індексу (ГІ). Глікемічний індекс вимірює негативний вплив їжі на рівень глюкози в крові. Чим нижчий рівень ГІ, тим повільніше процес поглинання і влив цукру в крові, отже, більш поступовим і здоровим є процес травлення. Глікмічний індекс меду значно нижчий, за показники ГІ цукру.

Крім відмінностей в поживній цінності, цукор ніколи не зможе конкурувати з медом за смаком та ароматом. Діапазон меду квіткових сортів настільки великий, що можна безмежно експериментувати та комбінувати різні види меду та різні харчові продукти, змінювати та доповнювати смак давно відомих страв. 

Ми не переконуємо вас повністю замінити цукор на мед, в цьому немає необхідності. Лише спробуйте додати трошки меду у ваш щоденний раціон, щоб зміцнити свій імунітет та здоров`я. Додайте ложку меду в свій чай замість цукру і крім солодкого смаку отримайте дозу вітамінів та мінералів. Ложка меду у будь-якій страві може створити надзвичайно цікаву суміш аромату та смаку, додасть страві користі, а вашій сім`і - здоров`я.