Чи псується мед?

Ви є тут

Ми всі любимо свіжий мед, з його неповторним ароматом і тягучою структурою. Існує загально прийнята думка, що лише свіжі продукти приносять нам користь і здоров'я. Це все правда, от тільки зовсім не стосується меду.  Адже високоякісний мед має необмежений термін придатності, його можна зберігати тривалий час, він не псується  і при цьому він не втрачає свої властивості

Більше того, мед може зберігається століттями. Відомі випадки ,коли в єгипетських гробницях знаходили глечики з медом. Додаткова експертиза підтвердила, що мед  придатний до вживання навіть після такого довготривалого зберігання.  

Як таке можливо?  Спробуємо коротко пояснити , які фактори роблять цей продукт таким унікальним і практично вічним.
 

Хімічний склад  

Перш за все мед - це цукор, а всі цукри гігроскопічні, тобто містять дуже мало води в природному стані і легко поглинають вологу з навколишнього середовища.  У такому середовищі можуть вижити лише деякі з бактерій і мікроорганізмів - зазвичай вони просто в ній вмирають.

Мед має низьке значенням pH

Меду має достатньо високу кислотність:  pH меду коливається між приблизно 3 і 4,5, а такий рівень кислотності вбиває майже всі можливі бактерії та шкідливі організми.  

Мед виробляє перекис водню

І нарешті, самі бджоли додають у мед захисний фермент, який при змішуванні з нектаром, розпадається на  глюконову (цукрову) кислоту і перекис водню. Перекис водню - це ще один чинник, що запобігає розмноженню бактерій в меді. 

Умови зберігання

Не менш важливим фактором є також правильні  умови зберігання меду. Як вже згадувалося мед поглинає багато вологи, тому його потрібно зберігати в герметично закритій ємкості.Детальніше з правилами зберігання меду можна ознайомитися в статті Як правильно зберігати мед